Whatsapp Whatsapp
Telefon Hemen Ara

Biliopankreatik Diversyon/ Duodenal Switch

1980 li yıllarda uygulanmaya başlamış ve günümüzde halen uygulanan prosedürlerden biridir. Gastrik By-pass ameliyatı gibi hem mide küçültücü hem de emilim azaltıcı bir prosedürdür. Gastrik By-pass tan farklı olarak mide küçülmesi daha az, emilim azaltma etkisi çok daha fazladır.

Uygulama endikasyonlara diğer tüm obezite ameliyatları aynıdır. Duodenal switch ameliyatının klasik biliopankreatik diversiyondan farkı ise mide çıkışındaki ‘pylor’ olarak adlandırılan doğal kapağın korunmasıdır.

Tek anastamozlu Duodenal switch (SADİ-S) prosedüründe mide tüp şeklinde küçültülür. Klasik tüp mide ameliyatına göre daha büyük bir mide hazırlanır. Klasik tüp mide ameliyatında 32-36 F kalınlığında bir kalibrasyon tüpü ( mide içerisine yerleştirilip, mide kesilme esnasında kalan midenin inceliğini ayarlamaya yardımcı olan tüp) kullanılırken DS ameliyatında 60 F kullanmaktayız.

Sonrasında mide çıkışının 3 cm ilerisinden onikiparmak barsağı bölünür. İnce barsakla kalın barsağın birleşme noktasından 2,5 -3 metre sayılarak bulunan nokta daha önce bölünmüş olan onikiparmak barsağının üst kısmına bağlanır.

Bu şekilde hem mide küçülmüş olur hem de incebarsakların çok büyük bir kısmı by-pass edilerek emilim önemli ölçüde azaltılmış olur. Bu yöntem şeker hastalığının kontrolü ve kalıcı kilo verimi açısından diğer yöntemlere göre daha etkilidir. Fakat ciddi emilim bozukluğu yarattığından vitamin ve mineral eksiklikleri daha sık görülür.

DS prosedürünün avantajları ve dezavantajları;

DS prosedürünün en büyük avantajı tüp mide ve gastrik by-pass ameliyatlarına göre daha hızlı ve kalıcı kilo verimi sağlanmasıdır. Küçültülen mide diğer obezite ameliyatlarına göre daha büyük olduğu için ameliyat sonrası bulantı, kusma ve az yiyebilme çok daha azdır.

Şeker hastalığının kontrolünde daha başarılı bir prosedürdür. Prosedürün en büyük dezavantajı ise büyük bir incebarsak kısmı by-pass edildiğinden ciddi emilim bozukluklarına yol açabilmesidir. Özellikle ameliyat sonrası 1-1.5 yıl sonrası gelişen protein eksikliği ciddi sorunlara yol açabildiğinden düzenli doktor kontrolünde olunmalıdır.

Diğer obezite ameliyatlarının aksine hastalar proteinden zengin ve bol miktarda beslenmelidirler. DS uygulanan hastalar ömür boyu protein ve vitamin desteği almak zorundadırlar. İnce barsaktaki emilim ciddi oranda azalacağından ishal, kötü kokulu dışkılama (yağ emiliminin azalmasına bağlı), Safra kesesinde taş oluşması işlemin diğer komplikasyonlarıdır. Duodenal switch ameliyatı diğer obezite ameliyatlarına göre teknik olarak daha zor bir prosedürdür ve konuda deneyim şarttır.