Whatsapp Whatsapp
Telefon Hemen Ara

Tüp Mide Ameliyatı Kimlere Yapılır?

Tüp Mide Ameliyatı

Tüp mide ameliyatı kimlere yapılır sorusu, son zamanlarda obezite ve metbolizma cerrahisi ile ilgilenen hekimlere en çok sorulan sorulardan biri haline gelmiştir. Bunun nedeni ise; tüp mide ameliyatının giderek yaygınlaşması, ameliyatla ilgili önyargıların azalması yani kısacası tüp mide ameliyatının giderek popüler hale gelmesidir. Bu popülerlik halk arasında fazla kilosu olan herkesin tüp mide ameliyatını araştırmasına neden olmaktadır. Tüp mide ameliyatı kimlere yapılır konusunu son bilimsel gelişmeler ışığında aydınlatmaya çalışacağım.

Tüp Mide Ameliyatı Obezite Cerrahisi

Obezite cerrahisi için endikasyonlar ilk olarak (yani obezite cerrahisi prosedürlerinin kimlere uygulanıp uygulanmayacağı) 1991 yılında bir konsensüs toplantısı sonrası, konuda deneyimli ve expert sayılan uzmanların görüşleri doğrultusunda yayınlanmıştır.

O dönemde alınan kararlar şöyledir. Obezite cerrahisi vücut kitle indeksi 40 kg/m2  ve üzeri olan kişilere uygulanabilir. Bunun haricinde eğer kişinin vücut kitle indeksi 35 kg/m2 nin üzerinde ise ve obeziteye bağlı yandaş hastalıklara sahipse, obezite cerrahisine adaydır.

Peki nedir bu yandaş hastalıklar; Tip 2 şeker hastalığı (tip 2 DM), yüksek tansiyon hastalığı, uyku apnesi (uyku sırasında solunumun durma noktasına geldiği bir bozukluk) ve kiloya bağlı eklem hatalıklar (osteoporoz- kemik erimesi ve kıkırdak problemleri). Bu hasta seçme kriterleri hali hazırda obezite cerrahisine karar verilirken kullanılan parametrelerdir.

Tabi ki insanın aklına şu soru geliyor; yaklaşık 27 sene önce kabul edilmiş bu kriterlerde hiçbir değişiklik olmadı mı? Çünkü son 30 senede özellikle laparoskopik (kapalı ameliyatlar) cerrahide çok fazla gelişme ve teknolojik ilerlemeler oldu. Yani artık bu ameliyatlar çok daha konforlu ve güvenli yapılabilmekte. Son yıllarda bu konu çok sık tartışılır hale gelmiştir.

Ve sonuç olarak özellikle tip 2 şeker hastalığının varlığında 35 kg/m2 olarak benimsenmiş sınır giderek düşürülmüştür. Önce 32.5 sonra 30 .Hatta son toplantılarda asya ırkından olup vücut kitle indeksi 27.5 kg/m2 üzeri olan tip 2 şeker hastalarına bu ameliyatlar önerilmiştir. Peki şeker hastalığı olmayan obez insanlarda tüp mide ameliyatı kimlere yapılır sorusunun cevabı değişmiş midir ?

Tüp Mide Ameliyatında Değişim

Bu konuda 2012 yılında Amerikan Bariatrik ve Metabolik cerrahi Derneğinin bir açıklaması olmuştur. Vücut kitle indeksi 30 kg/m2 nin üzerinde olup diyet ve egzersiz programları ile kalıcı kilo veremeyen ve kilo ya bağlı  yüksek tansiyon, insülin direnci, kan yağ oranlarında bozulmalar gibi yandaş hastalıkları olan kişiler obezite  cerrahisine adaydır. Sonuç olarak obezite cerrahisi için hasta seçim kriterleri son yıllarda değişim göstermeye başlamıştır. Yakın zamanda yeni konsensüs oluşturulması da yüksek olasılıktadır.