Yeni hayatınız burada başlıyor
Ameliyat sonrası periyod, erken ve geç dönem olarak iki farklı aşamada değerlendirilir. Ameliyat sonrası hastanede kalış, taburcu ve aşamalı diet programı ile erken dönem 1 ayda tamamlanır. Obezite cerrahisi laparoskopik olarak yapıldığından, ameliyat sonrası ağrı oldukça azdır.
Çoğu hasta ilk gece laparoskopik tekniğin sonucu olarak göğüste ve karın içerisinde çok rahatsız etmeyen sıkıştırıcı bir ağrı hisseder. Ameliyattan 48 saat sonra, çoğu hastada, ağrı kesici kullanılmayacak derecede ağrı azalır. Ameliyat gecesi bulantı hastaların hemen hemen yarısında görülen bir durumdur.
Küçülen mide ve midenin kesilme hattındaki ödem en olası sebeptir. Damardan uygulanan bulantı gidericiler ile kontrol altına alınır. Bulantı hissi de aynen ağrı gibi 48 saat sonra ilaç kullanımı gerektirmeyecek kadar azalır ve geçer. Ameliyat sonrası üçüncü gün hastaneden taburcu olunur. Daha sonra aşamalı diyet programı başlar.
Kabaca; ilk hafta berrak sıvı gıdalar, ikinci hafta koyu kıvamlı sıvılar ve çorbalar, üçüncü hafta püreler, 4. haftadan sonra ise normal beslenmeye geçilir. Bu dönem sonrası diyetisyen kontrolünde beslenme devam eder. Küçülen mideyi kaliteli besinlerle doldurmak önemlidir. Karbonhidrat ve yağlar yerine, protein ağırlıklı beslenme esastır.
Örneğin, küçültülmüş mideyi yarım tabak mantı ile doldurmak yerine, 2 adet köfte ile doldurmak hızlı ve sağlıklı kilo verimini sağlar. Ameliyat sonrası geç dönemde ise hastaların vitamin ve mineral yönünden takibi önemlidir. Genel olarak ameliyat sonrası 1,3, 6 ve 12. aylarda kan testleri ile kontrol edilir. Gastrik by-pass gibi emilim bozukluğu yaratan ameliyatlar da, ömür boyu vitamin ve mineral desteği gerekmektedir.