Ameliyat Öncesi Dönem

Ameliyat öncesi hazırlık dönemi morbid obezite cerrahisinde diğer genel cerrahi ameliyatlarına göre daha kapsamlı olmaktadır. Genel anlamda hazırlık işlemleri şu şekildedir:

  1. Öncelikli olarak doktorunuz tarafından detaylı bir şekilde sağlık geçmişiniz irdelenir ve kapsamlı bir değerlendirme süreci başlar. Testlere geniş bir kan analizi ile başlanır. Kan testlerinde obezitenin olası endokrinolojik sebepleri ayrıca araştırılır (baskılanmış kortizol değeri ve Tiroid hormonları) ve gerek görülürse endokrinoloji uzmanı ile temasa geçilir.
  2. Ameliyat öncesi mutlaka endoskopi yapılarak mide içerisi değerlendirilir. Mide kesilme hattında olası bir ülser veya polip varlığında ameliyat tedavi sonrasına ertelenir.
  3. Ameliyat öncesi morbid obezitenin en sık etkilediği iki sistem olan kalp damar sistemi ve solunum sistemi ayrıntılı olarak değerlendirilir. Göğüs hastalıkları uzmanı tarafından solunum fonksiyon testi yapılarak akciğer kapasitesi incelenir. Kardiyoloji uzmanı tarafından ECO kardiografi yapılarak kalp fonksiyonları değerlendirilir.
  4. Tüm testler tamamlandıktan sonra anestezi uzmanı tarafından kişi değerlendirilip ameliyata hazırlanır.
  5. Ameliyat gününün öncesi gece kan sulandırıcı iğne yapılır ve sabah en az 8 saatlik açlık ile hastaneye yatış yapılır.
  6. Morbid obezite cerrahisinde tüm bunların yanında özel bir grup vardır. Vücut kitle indeksi 50kg/m2 üzeri olan ve özellikle bel bölgesinde yağlanma olan hastalara ameliyattan 10 gün önce, A.B.D de çalıştığım klinikte ‘shock diet’ olarak adlandırılan, özel bir diyet programı uygulamaktayız. Bu sayede karaciğer yağlanması azalıp, ameliyat teknik anlamda daha rahat olmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir