Mide küçültme ameliyatlarında (tüp mide) ve mide by-pass’ı gibi emilim bozucu ameliyatlarda ameliyat öncesi dönem detaylı incelemeler yapılmaktadır. Bu incelemeler arasında endoskopi doğal olarak hastaların önemli bir kısmını ürkütmektedir. Endoskopi; latince kökenli bir kelime olup, Türkçe karşılığı içeri bakmaktır. Gastroskopi ise midenin içerisine bakmak demektir. Yaklaşık 1 cm çapında fiberobtik bir aletin yutak borusundan mideye gönderilmesi ve görüntülerin bir monitörden izlenmesi ile prosedür gerçekleştirilir. İşlem öncesi yaklaşık 8 saatlik açlık gerekmektedir.
Peki bu işlem ameliyat öncesi neden yapılmaktadır? Mide küçültme ameliyatlarında (tüp mide- sleeve gastrektomi) midenin yaklaşık dörtte üçü kesilerek çıkarılmaktadır. İşlem sonrası yaklaşık 30-35 cm lik bir kesme hattı oluşmaktadır. Bu kesme hattını ameliyat sırasında sadece dışardan görmekteyiz. Bu hat içerisine midede bulunan olası bir ülser veya polipin girmesi ameliyat güvenliğini tehdit edeceğinden önceden bu lezyonların görülmesi ve tedavi edilmesi önemlidir. Diğer bir neden de; tüp mide ameliyatı olacak ve reflü şikayeti olan hastalarda yemek borusunun değerlendirilmesidir.
Yemek borusu alt uçta reflünün yarattığı tahribatın şiddetine göre ameliyat prosedürü değiştirilip mide by-pass’ı tercih edilebilir. Son olarak, düşük ihtimalle de olsa mide içerisinde tümör görülebilir ve tedavi stratejisi tamamen değişebilir. Peki endoskopi işlemi çok korkulacak bir işlem midir? Artık çoğu hastanede endoskopiler anestezi uzmanı eşliğinde, anestezi verilerek yapılmaktadır. Yüzeysel bir anestezi olsa da hastalar ve doktor için oldukça konforludur. Çoğu hasta işlemin yapıldığını bile hatırlamamaktadır. Özetle; Mide küçültme ve by-pass ameliyatları öncesi endoskopi gerekli bir işlemdir ve emin ellerde konforlu bir şekilde yapılabilir.
Dr. Toygar TOYDEMİR 1976 yılında doğdu. 1994 yılında Gaziantep Fen Lisesi’nden mezun oldu ve aynı yıl Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinde tıp eğitimine başladı. Altı yıllık tıp eğitimini bitirdikten sonra 2001-2006 yılları arası Genel Cerrahi İhtisasını yapacağı Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesine atandı. Erzurum Palandöken Devlet Hastanesinde mecburi hizmetini tamamladıktan sonra 2008-2009 yılları arası klinik şefliğini de üstlendiği Adana Asker Hastanesinde askerlik görevini tamamladı. Evli ve 2 çocuk babası olan Dr. Toygar Toydemir iyi derecede İngilizce ve orta derecede İtalyanca bilmektedir.