Whatsapp Whatsapp
Telefon Hemen Ara

Tüp Mide Ameliyatı

Tüp mide ameliyatı nedir?

Tüp mide ameliyatı ( mide küçültme ameliyatı) mide hacmini küçültmeyi hedefleyen kısıtlayıcı bir obezite ameliyatıdır. Mide uzunlamasına kesilerek yaklaşık %80’ ni çıkarılır. Geride kalan mide genişliği adeta yemek borusunun devamı boyutunda olup şekil olarak ince bir tüpe benzediğinden tüp mide ameliyatı olarak adlandırılmıştır.

Tüp mide ameliyatı nasıl yapılır?

Tüp mide ve mide küçültme ameliyatı genel anestezi altında laparoskopik olarak yapılır. Laparoskopi halk arasında kapalı ameliyat olarak bilinen karına büyük kesiler yapmadan, küçük deliklerden yapılmasına olanak veren bir teknolojidir. Uygulanacak delik sayısı cerrahın tercihi ve tecrübesi doğrultusunda değişmekle beraber sıklıkla 5-6 küçük delik kullanılmaktadır.

Mide diğer organlara bağlantıları ayrıldıktan sonra, içerisine yerleştirilen bir kalibrasyon tüpü (buji) vasıta ile inceliği ayarlanıp kesilir ve kesilen parça çıkarılır. Otomatik kesme işlemini yapan aletlere stapler denir ve şu an için piyasada 5-6 adet marka bulunmaktadır.

Bu aletlerden 3 tanesi Amerikan gıda ve tıbbi malzemelerini onaylayan kurumdan sertifika almış olup bir çok merkezde bu üç marka kullanılmaktadır. Mide kesildikten sonra, zımba hattı cerrahın tercihine göre ekstra dikişlerle desteklenebilir. (Biz kendi tecrübemizde bu dikişleri rutin olarak kullanmaktayız ) Son olarak kanama ve kaçak testi sonrası işlem sonlandırılır.

Ameliyat bitiminde ameliyat sahasına dren konulup konulmaması cerrahın tercihi olup bazı merkezler rutin olarak kullanırken bazısı hiç kullanmaz. Biz merkezimizde ameliyat sırasında karar vermekteyiz.

Tüp mide ameliyatı avantajları nelerdir?

Tüp midenin en büyük avantajı gıdaların sindirim sitemindeki gidiş yolunu değiştirmeden sadece mide hacmini küçülterek etki göstermesidir. Diğer by-pass ameliyatlarına göre bir avantajı da karın içerisinde ilerleyen zamanlarda endoskop ile görüntülenemiyecek bir organ kalmamasıdır. (By pass ameliyatlarında içeride endoskop ile ulaşılamayacak bir mide parçası kalır).

Midenin kubbe kısmından salgılanan gyhrelin hormonu (açlık hormonu) azalacağından ameliyatın birinci gününden itibaren iştah azalması olur. Ömür boyu vitamin desteği gerekmez. Teknik olarak en kolay ve en kısa süren obezite ameliyatıdır.

Tüp mide neden en sık yapılan obezite ameliyatıdır?

2015 yılından bu yana dünyada en sık yapılan obezite ameliyatıdır. 10-20 yıllık sonçlarının diğer prosedürlerle çok yakın olduğu ve emilim bozucu etkisi olmadığı için en sık yapılan ameliyat olmuştur.

Tüp mide ameliyatı beklenen sonuç nedir?

Tüp mide sonrası bir senede fazla kiloların % 80‘ninin  verilmesi ameliyatın başarılı olduğunu gösterir. (1.80 m boyunda 180 kg bir hastanın 100 kg fazlası vardır. Ameliyat sonrası 100 kg’ın 80 kg mını vermesi beklenir) Tüp mide sonrası verilen kiloların kalıcı olması da son derece önemlidir.

Yaklaşık %20 hasta ameliyattan 4-5 sene sonra geri kilo almaktadır. Bunun en önemli sebebi kişinin eski yemek yeme alışkanlığına geri dönmesidir. Tüp mide sonrası oldukça küçük hacimli bir midemiz olsa da bu mideyi ne ile doldurduğumuz da son derece önemlidir.

Bir köfte ile doyabilecekken bir dilim pizzayı veya bir dilim pastayı tercih etmek yanlış bir beslenme olacaktır. Kliniğimizde ameliyat sonrası hastalarımıza ömür boyu beslenme uzmanı desteği vermekteyiz.

Tüp mide riskli midir?

Tüp mide ameliyatı (Mide küçültme ameliyatı) nın kendisine özel riski mide kesme hattından karın içerisine kaçak olmasıdır. Bu oran %1 in altındadır. Merkezin tecrübesi en önemli belirleyicidir. Diğer riskler kanama ve emboli (kan pıhtılaşması ) olup diğer tüm ameliyatlarda olan genel risklerdir.

Uluslararası tibbi litaratür verilerine göre tüp mideye bağlı ölüm riski %0.2 (binde 2 ) olarak bildirilmiştir.

Tüp mide ameliyatı kimlere yapılır?

18 – 65 yaş arası, vücut kitle indeksi 35 üzeri olup diyet ve egzersiz programları ile kalıcı kilo vermeyi başaramamış kişiler tüp mide adayıdır. (Kabaca ideal kilosundan 25 kg fazlası olanlar) 18 yaşından küçük olanlar çoçuk endokrinoloji kontrolleri ve onayı ile ameliyat olabilirler.

Özel durumlarda ( şeker hastalığı , ciddi uyku apnesi gibi) Vücut kitle indeksi 30-35 arasında olan kişilerede yapılabilir.

Tüp mide ameliyatı kimlere yapılamaz?

Gerçeklik duygusunu yitirmiş ciddi psikolojik bozukluğu olan hastalara, ilaç veya madde bağımlısı olanlara, kanser hastalarına ve ciddi hormonel hastalığı olanlara tüp mide ameliyatı yapılamaz.

Tüp Mide Ameliyatı Fiyatları 2023

Obezite ameliyat fiyatlarının ana belirleyicisi ameliyatın yapıldığı hastanedir. Hastaneler tıbbi oteller gibi olup hastanenin alt yapısı, konumu, hasta odalarının hasta ve refakatçinin ihtiyaçlarına uygunluğu hastanenin fiyatını belirlemektedir.

Kullanılan malzemelerin kalitesi ve tek kulanımlık olması fiyatı belirleyen diğer bir unsurdur. Son olarak ekibin ameliyat sonrası takip protokelleri  obezite ameliyatı fiyatlarını belirler.

Merkezimizin fiyat politikası ; Ameliyat öncesi tüm detaylı kan testleri, endoskopik incelemeyi, kardiyoloji, göğüs hastalıkları gibi diğer branş muayenelerini, hasta ve refakatçinin 3 gün boyunca hastane kalışını, ameliyat sonrası ömür boyu diyetisyen ve doktor takiplerini içermektedir. Tüp mide ameliyatı  fiyatları 2023 hakkında bilgi almak için lütfen bizlerle iletişime geçin.

Tüp mide dezavantajları nelerdir?

Şeker hastalarında etkisi by-pass ve duodenal switch ameliyatlarına göre daha düşüktür.  Tüp mide sonrası geri kilo alımı diğer prosedürlere göre bir miktar daha fazladır. ( Revizyonu, yani geri kilo alımı sonrası diğer prosedürlere çevirmesi ise daha kolaydır)

Tüp mide onrası yandaş hastalıklar düzelir mi?

Tüp mide ve mide küçültme ameliyatı sonrası şeker hastalağında düzelme %60-90, hipertansiyonda düzelme %50-70 , uyku apnesinde düzelme % 95-100 oranındadır. Uluslar arası tıbbi litaratüre göre ameliyat olmuş obez bireylerde sık görülen meme ve prostat kanseri gibi hastalıklar daha az görülmektedir. Yapılan bilimsel çalışmalar kilo verimi sonrası yaşam süresinin 10-15 yıl arttığını göstermiştir.

Yurtdışından gelen hastalarada Tüp mide periyodu nasıldır?

İstanbul son yıllarda dünya sağlık turiziminin merkezi haline gelmiştir. Özellikle saç ekimi, estetik cerrahi, diş sağlığı ve obezite cerrahisi alanında yurtdışı ülkelerden giderek artan bir talep mevcuttur. 2020 itibari ile ekibimizin senelik ameliyat sayısının neredeyse yarısını yurtdışından gelen hastalarımız oluşturmaktadır.

Kaç gün İstanbul’da kalmalıyım ?

Ameliyat öncesi detaylı testler, hastanede kalış ve sonrası bir gün otelde konaklama dahil toplam 6 gün İstanbulda kalınması yeterlidir.

Otel konaklaması nerede olacak?

Otel konaklamanız ameliyat olacağınız hastaneye yürüme mesafesinde, ve şehir merkezinde olacaktır. Otele rezervasyonlarınız ve işlemleriniz ekibimiz tarafından organize edilecektir.

Havaalanından ulaşım nasıl gerçekleştirilecek?: Havaalanından otelinize ve  otelinizden havaalanına transferiniz ekibimiz tarafından organize edilecektir.

Takipler nasıl olacak?

Diyetisyenimiz ve hemşiremiz tarafından düzenli olarak on-line ortamda takipleriniz sürdürülecek.

Tüp mide öncesi  diyet yapılmalı mı?

Merkezimizde tüp mide öncesi 5 günlük özel bir diyet programı rutin olarak verilmektedir. Bu diyet programının iki belirgin faydası mevcuttur. Birincisi; Obez bireylerde karaciğer yağlanmasına bağlı karaciğer büyümesi çok sık görülen bir durumdur. Mide anatomik olarak karaciğerin sol yarısının altında bulunmaktadır.

Karaciğer ne kadar büyük ise  ameliyat  teknik olarak o kadar zor olur. Verilen bu özel diyet karaciğerde ki glukojen depolarını boşaltacağından  karaciğerde hızlı bir düzelme sağlar. İkinci faydası ise, hastanın ameliyat sonrası ilk günlerde ki beslenmesine çok daha hızlı adapte olmasını sağlar.

Tüp mide öncesi kullanılan ilaçlar bırakılmalı mı?

Sıklıkla hipertansiyon, şeker ve depresyon obeziteye eşlik eden hastalıklardır. Ameliyat öncesi

yüksek tansiyon ilaçları, şeker ilaçları ve depresyon ilaçlarının bırakılmasına gerek olmayıp son güne kadar kullanılabilir. Şeker hastalığı için insülin kullanan kişilerin ise ameliyat öncesi verilen diyetle beraber kullandıkları insülin dozunu değiştirmesi gerekebilir. Toplumda sıklıkla kullanılan troid ilaçları ve astım ilaçları da ameliyat öncesi alınmaya devam edilmelidir.

Aspirin, coumadin gibi kan sulandırıcı ilaçlar, bipolar duygusal bozukluğa bağlı kullanılan lityum da sıklıkla toplumda kullanılmakta olup ameliyat öncesi bırakılması gerekmektedir. Yeni versiyon doğum kontrol ilaçlarının çoğu düşük doz östrojen içermekte olup yüksek östrojen içerkli olanlar tromboz riskini arttırdığı için ameliyat öncesi bırkılmalıdır.